5 листопада День Єпархії, св. ап. Якова, по плоті брата Господнього.

12.00 – Архиєрейська Свята Літургія, храм Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий

Рішенням Синоду єпископів УГКЦ, що проходив 16-21 липня 2000 року в Бучачі, створено Стрийську єпархію УГКЦ. Престольним містом єпархії є Стрий, а Катедральним собором – храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Довідка:

СВЯТИЙ АПОСТОЛ ЯКІВ, БРАТ ГОСПОДНІЙ
(день пам’яті – 5 листопада)

За церковним календарем, пам’ять святого Якова, брата Господнього, вшановується 5 листопада. З моменту заснування Стрийської єпархії в липні 2000 року, святого апостола Якова, брата Господнього, обрано покровителем Стрийської єпархії. Його зображення знаходиться на гербі Стрия від XV століття.
Святий апостол Яків був близьким родичем Господа Ісуса Христа, він також належав до дванадцяти Його апостолів. У віці тридцяти чотирьох років, апостол Яків був обраний першим єпископом Єрусалима, де він служив протягом тридцяти наступних років. Апостол Яків брав активну участь у Єрусалимському соборі, який вирішив важливі питання у житті та діяльності первісної Церкви.

Святий Яків залишив цінну пам’ятку – соборне послання, яке увійшло до переліку книг Святого Письма. Він також уклав і записав Чин Божественної Літургії, відомої як Літургія святого Якова

Статистика