Парафіяльний Вісник ” Жива парафія” Храму Всіх Святих Українського Народу УГКЦ м. Стрий

ное

№19,2016

Змінні частини Божественної Літургії Неділі Митаря і Фарисея

Тропар, глас 5: Собезначальне Слово Отцю і Духові,* від Діви роджене на спасення наше,* оспіваймо, вірні, і поклонімся,* бо благоволив плоттю зійти на хрест* і смерть перетерпіти, і воскресити умерлих* славним воскресенням своїм.

Тропар, глас 1: Радуйся, благодатна Богородице Діво,* бо з Тебе засяло Сонце правди – Христос Бог наш,* що просвічує тих, що в темряві.* Веселися й Ти, старче праведний,* Ти прийняв в обійми визволителя душ наших, що дарує нам воскресення.

Слава: Кондак Тріоді, глас 3: Зітхання митарські принесім Господеві * і до Нього приступім, грішні, як до Владики; * Він бо хоче спасення всіх людей, * Він відпущення подає всім, що каються, * бо ради нас Він воплотився – Бог сущий, Отцю собезначальний.

І нині: Кондак, глас 1: Утробу дівичу освятив Ти різдвом Твоїм* і руки Симеонові благословив Ти, як годилось,* Ти випередив і нині спас нас, Христе Боже,* але утихомир у брані люд Твій і укріпи народ, що його возлюбив Ти,* єдиний Чоловіколюбче.

Прокімен, глас 5: Ти, Господи, захорониш нас і збережеш нас від роду цього і повік (Пс. 11,8).

Стих: Спаси мене. Господи, бо не стало праведного (Пс. 11,2

Прокімен, глас 3, пісня Богородиці: Величає душа моя Господа і возрадувався дух мій у Бозі, Спасі моїм (Лк. 1,46-47).

Алилуя, глас 5: Милості твої, Господи, повік оспівуватиму, сповіщу з роду в рід істину твою устами моїми (Пс. 88,2).

Стих: Бо сказав Ти: Повік милість збудується, на небесах приготовиться істина твоя (Пс. 88,3).

Стих: Нині відпускаєш раба твого, Владико, по глаголу Твоєму з миром (Лк. 2,29).

Стих: Світло на одкровення поганам і славу людей твоїх, Ізраїля (Лк. 2,32).

Причасний, глас 5: Хваліте Господа з небес, хваліте його в вишніх (Пс. 148,1). Чашу спасення прийму і ім’я Господнє призову (Пс. 115,4). Алилуя, тричі.

Слово Боже на сьогодні

Апостол:

Друге послання до Тимотея 3:10-15

10 Ти ж слідував моїй науці, моїй поведінці, моїй настанові, вірі, довготерпеливості, любові, постійності, 11 у переслідуваннях, у стражданнях, які були спіткали мене в Антіохії, в Іконії та в Лістрі. Яких то переслідувань не переніс я на собі! А від усіх Господь мене визволив! 12 Та й усі, що побожно хочуть жити у Христі Ісусі, будуть переслідувані. 13 А лихі люди й дурисвіти будуть чим далі, тим до гіршого посуватися, зводячи інших, і самі зведені. 14 Ти ж тримайся того, чого навчився і в чому переконався. Відаєш бо, від кого ти навчився, 15 і вже змалку знаєш Святе Письмо, яке вірою у Христа Ісуса може тобі дати мудрість на спасіння.

Євангеліє:

Євангелія від Луки 18:10-14

10 “Два чоловіки зайшли в храм помолитись: один був фарисей, а другий – митар. 11 Фарисей, ставши, молився так у собі: Боже, дякую тобі, що я не такий, як інші люди – грабіжники, неправедні, перелюбці, або як оцей митар. 12 Пощу двічі на тиждень, з усіх моїх прибутків даю десятину. 13 А митар, ставши здалека, не смів і очей звести до неба, тільки бив себе в груди, кажучи: Боже, змилуйся надо мною грішним! 14 Кажу вам: Цей повернувся виправданий до свого дому, а не той; бо кожний, хто виноситься, буде принижений, а хто принижується, – вивищений.”

Замість Достойно, приспів: Богородице Діво, уповання християн, покрий, захорони і спаси тих, що на Тебе уповають.

 Ірмос, глас 3: В законі тіні і писання образ бачимо, вірні: кожний младенець мужеського полу, що отвирає утробу – святий Богу. Тому первороджене Слово безначального Отця – Сина, що первородиться з матері, яка мужа не знає, – величаємо.

* * *

2 Тм. 3, 10–15. «Усі, що побожно захочуть жити у Христі Ісусі, будуть переслідувані»

Здається, ми живемо в демократичному і вільному суспільстві, гуманному, але бачимо, як християн переслідують у різних кінцях світу. Представників жодних релігій так не переслідують, як тих, хто вірить в Ісуса Христа!

Християни не лише проповідують як треба жити, вони більше своїм життям засвідчують правдиві цінності, показують своїм життям, що жити за Божими законами – реально! Християнин уже самим своїм життям дорікає іншим, саме тому часто переслідують і не сприймають саме християн.

Християни – Божий знак тут, на землі. Тому, коли ми відважно йдемо за Ісусом Христом, не біймося, коли нас будуть прозивати, дорікати, критикувати. Не біймося свідчити про Господа, що б нам не говорили і що б з нами не чинили, бо саме нашим свідченням спасаємо не лише власні душі, а й показуємо приклад для інших!

* * *

Лк. 18, 10-14. «Бо кожний, хто виноситься, буде принижений, а хто принижується, – вивищений».

У цьому уривку добре бачимо, що Бог не дивиться ні на особу, ні на її статус у суспільстві, ні на її статки, а лише на людське серце. Остаточно визначальним є те, якими ми стаємо перед Богом: смиренними чи самовдоволеними й захопленими собою. Якщо Господь навіть дає мені чогось досягнути в християнському житті, чи в молитовному, чи в аскетичному, чи можливість зробити добро іншим, то я завжди маю дякувати Богові за це і йти далі.

Бачимо, що митар виправдався тим, що став перед Богом таким, як був. Митарів у тогочасному суспільстві не любили, бо вони чинили несправедливо, нечесно збираючи податки. І він, знаючи своє становище, ситуацію, в якій перебував, не боявся стати перед Богом таким, яким був. Коли станемо перед Богом такими, як ми є, навіть до кінця не знаючи, що маємо зробити, то Господь завжди покаже, якою дорогою йти далі. Тому не біймося ставати перед Господом, нічого не вдаючи.

Коли ми зробили щось недобре – станьмо перед Богом у правді, такими, якими ми є, каймося і приносьмо плоди, гідні покаяння!

* * *

Преосв. Венедикт, єпископ Львівський


 

акп

7 способів знайти час для молитви

Брак часу є однією з наших бід. Від понеділка до п’ятниці ми живемо на максимальній швидкості, уповільнюючи свій біг лише ненадовго на вихідні. Одним із наслідків безперервної гонитви є нерегулярна молитва, а іноді й повна її відсутність. Пропонуємо 7 кроків, що допоможуть знайти час на молитву щодня.

  1. Переконайся, що маєш сили, аби помолитися

Втомленій людині важко буде знайти час для молитви. Варто подбати про регулярний сон і відпочинок після роботи. Після відпочинку справи йдуть краще.

  1. Розпочинай кожен день, кажучи Богові «доброго ранку»

Коли прокинешся, привітайся з Богом. Якщо маєш схильність «досипати», спробуй встати одразу. Початок дня є дуже добрим моментом для молитви.

  1. Обмеж час на Фейсбук

Дуже багато часу ми витрачаємо на перевірку активності друзів у соціальних мережах. Обмеження у користанні Фейсбуком, приміром, може стати гарним способом віднайти багато вільного часу.

  1. Використовуй свій смартфон

Ми вже давно перестали використовувати телефони тільки для дзвінків. Чому б не застосувати їх для молитви? Такі програми, як «Цитати з Біблії», «Молитва в дорозі», або й просто інтернет-доступ до Літургії Годин на сайті, обов’язково мають бути в наших ґаджетах.

  1. Молися в дорозі

Дорога на роботу або навчання становить чудову нагоду для молитви. Двадцяти хвилин їзди у трамваї цілком достатньо, наприклад, щоб помолитися Вервицю.

  1. Пам᾽ятай: усе, що ти робиш, є молитвою

Припусти, що твоя робота, навчання, відпочинок і будь‑яка інша активність — це молитва. Не принципово, чи пишеш на роботі звіт для шефа, чи готуєшся до сесії: Бог хоче бути присутнім у кожному моменті твого життя.

  1. Не засинай, не подякувавши Богові за те, що сьогодні відбулося

Подяка — це добрий спосіб завершити день; це також чудова нагода для молитви. Навіть якщо ти дуже втомився, в кількох словах віддай Богу день, який добіг кінця.


 

рвкрвер

Запрошуємо всіх на виставу “Дари Артабана”, присвячену року Милосердя, за участю дітей Місійного Дитинства парафії Всіх Святих Українського Народу, яка відбудеться у Міському Будинку Культури 21 лютого о 17.00 год.
Благодійна пожертва 20 грн.

 

 

 


 

шщрщрш

«Веселе серце — ліки добрі, а дух прибитий висушує й кості», — каже нам книга Приповідок (17, 22). Пропонуємо читачам підлікуватися християнським гумором.

Рай. Лежать на моріжку двоє, розмовляють. Тут раптом з’являється чоловік, накидається на яблуню і починає жадібно й похапки їсти соковиті фрукти. Двоє запитують:

— Брате, ти куди поспішаєш, у тебе ж ціла вічність попереду?

Той у відповідь:

— Це у вас ціла вічність попереду, а мені зараз до реанімації повертатися!

*

Під час різдвяної вистави, коли в перерві між діями парафіяльний хор заспівав чергову колядку, маленький хлопчик обурено вигукнув:

— Знову рекламна пауза!

*

Лікар до космонавта:

— Операція буде важка, давайте помолимося.

Космонавт:

— Я скільки в космос літав, жодного разу Бога не бачив!

Лікар:

— А я скільки робив операції на мозку, жодного разу не бачив думки…

*

Якось їхав я з другом, він за кермом. На одному з перехресть нас сильно «підрізав» інший водій. Він був неправий, але ми, дякувати Богу, встигли загальмувати. А мені сподобалося, як мій друг на це відреагував:

— А щоб тебе Бог благословив… мудрістю, а мене — любов’ю!

*

Одного разу наснився жінці сон, що за прилавком крамниці стояв Господь Бог.

— Господи! Це Ти! — вигукнула вона з радістю.

— Так, це Я, — відповів Бог.

— А що у Тебе можна купити? — спитала жінка.

— Все, — пролунало у відповідь.
— Ну то дай мені, будь ласка, здоров’я, щастя, кохання, успіх і багато грошей.

Бог приязно посміхнувся й пішов у підсобку по товар. За деякий час Він повернувся з невеликою паперовою коробочкою.

— І це все?! — вигукнула здивована й розчарована жінка.

— Так, це все, — відповів Бог, і додав:

— Хіба ти не знала, що у Моїй крамниці продається тільки насіння?      


                           

Видавець: Храм Всіх Святих Українського Народу

Відповідальний: о.Іван Барабаш

Головний редактор: с. Марія Гошівська

Редакційна колегія: с.Марія Унівська та підлітки «живчики»

 Часопис видається на правах внутрішнього розповсюдження. 

 Адреса: вул. Виговського 8, м. Стрий

Щиро дякуємо всім жертводавцям!

 Нехай Господь винагородить Вас сторицею!

Статистика