24 липня – Переставлення блаженної Ольги, княгині Київської, у хрещенні названої Оленою

s.olhaСвята Ольга народилася 890 року у селі Либуті неподалік Пскова. 903 року вона вийшла заміж за князя Ігоря, володаря Київської держави. Після смерті чоловіка 945 року, вона керувала державою від імені неповнолітнього сина Святослава. 955 року Ольга охрестилася у Царгороді. У час її мудрого правління християнство стало другою (поряд з поганською) державною релігією Київської Русі.

Княгиня Ольга прагнула не тільки політичної незалежності для свого народу, але дбала і про церковну автономію. Вона звернулася до царгородського патріарха Полієвкта висвятити єпископа для Київської Русі, але на її прохання не було позитивної відповіді. Тоді вона вислала в 958 році посольство до німецького короля Оттона І, який направив до Києва єпископа Адальберта.

У той час керівництво державою перейняв Святослав, який був поганином, тож не було умов для дальшого поширення християнства. Ользі не судилося навернути свого сина до Христової віри, але вона мала великий вплив на свого онука св. Володимира Великого, тому називаємо її співхрестителькою України. Княгиня Ольга спочила у Господі 969 року на 80 році свого праведного життя.

Джерело: ecumenicalcalendar.org.ua

Статистика