«Пресвята Євхаристія була джерелом мужності та стійкості наших єпископів, священиків, богопосвячених осіб і мирян», – Глава УГКЦ

«За дивним проявом Божественного Провидіння дні Євхаристійного конгресу збіглися зі Святом Пресвятої Євхаристії – вшануванням Таїнственних Тіла й Крові нашого Спасителя за юліанським календарем, за яким живуть багато Церков Східної традиції. Для Церков Християнського Сходу саме Божественна Літургія є найвищим способом святкування та почитання Тіла й Крові нашого Спасителя, вершиною молитовного злету й проникання в глибини спілкування між Богом і людиною, насолодою й радістю присутності Триєдиного Бога в житті Його Церкви», – про це сказав Блаженніший Святослав Шевчук 16 червня 2012 року під час проповіді на 50-му Міжнародному Євхаристійному конгресі в церкві Святого Хреста в Клонлиф-коледжі в м. Дубліні (Ірландія).

 На думку Патріарха, запрошуючи нас до участі в Небесному Хлібі та Чаші життя вічного, Ісус Христос, за діянням Святого Духа, входить у наше особисте життя, сповнює його своїм божеством і чинить нас членами свого Тіла. «Таким чином, бути причетними (причасними) до життя Церкви Христової, бути живим її членом можна лише за посередництвом Святого Причастя», – пояснює він. Тому, за його словами, причащаючись Тіла й Крові Христових, ми єднаємося не лише з нашим Богом – джерелом усякого життя, а й один з одним.

 «Знаменним фактом історії Української Католицької Церкви є те, що вісімдесят років тому тут, у Дубліні, на Євхаристійному конгресі 1932 року її представляв блаженний священномученик Миколай Чарнецький», – зауважив Блаженніший Святослав. Миколай Чарнецький, уже як Єпископ переслідуваної Церкви, у тюрмі й на засланнях, незважаючи на жодні заборони й кари, невтомно звершував Божественну Літургію в надзвичайних умовах та животворив Євхаристією своїх вірних. Тому саме «Пресвята Євхаристія була джерелом мужності та стійкості наших єпископів, священиків, богопосвячених осіб і мирян». «Святкуючи сьогодні Свято Таїнственних Тіла та Крові Христової, будучи покріпленими на цьому Євхаристійному конгресі свідоцтвом віри Церкви в різних країнах світу, просімо в нашого Спасителя – разом із Матір’ю Терезою з Калькутти, – щоб години наших євхаристійних почитань перетворилися на години усунення шкоди, завданої гріхом, на години праці й молитви задля потребуючих у цілому світі, на час відкриття хворого та стражденного людства на дію променів Ісуса, які випромінює Євхаристія й котрі оздоровлюють і переображують», – наостанок додав Глава УГКЦ.

 А напередодні, 15 червня 2012 року, Блаженніший Святослав зустрівся з українською греко-католицькою громадою в Клонлиф-коледжі в Дубліні, щоб детальніше ознайомитися з її потребами. Присутнім на зустрічі був і Преосвященний Владика Гліб Лончина, Апостольський Візитатор для українців-католиків в Ірландії. Учасників зустрічі цікавило багато питань, пов’язаних не тільки з життям церковної громади, а й із життям Церкви в рідній Україні. Блаженніший Святослав своїми глибокими настановами додав їм бадьорості, сили й наснаги будувати й розвивати нашу Церкву на ірландській землі.

Джерело:http://catholicnews.org.ua

 Департамент інформації УГКЦ

 

 

 

 

Статистика