Про наше паломництво до Риму

DSC_1423Паломництво святими місцями – це особливий засіб, який пропонує Церква для укріплення віри, глибшого навернення та випрошення особливих ласк. 19 січня 2014 року, в день Богоявлення Господнього, від храму Всіх Святих Українського Народу, що у Стрию, в супроводі пароха парафії о. Івана Барабаша та сестер Воплоченого Слова, виїхав автобус із групою підлітків (17 паломників) у напрямку Риму. За два тижні учасники прощі мали гарну нагоду відвідати багато святих місць Європи. Молитовне намірення паломництва – просити миру для України.

Бажанням побувати у Римі дівчата-підлітки надихнулися після поїздки до Києва ще минулого року. Відвідавши серце України, мріяли відвідати і серце Вселенської Церкви. Не зупиняючись на бажанні, почали молитися про таку ласку до святого Йосифа. Метою поїздки було ознайомити дівчат із святими місцями Європи, збагатитися її культурними цінностями, відвідати засновника Згромадження Воплоченого Слова – о. Карлоса Мігеля Буелу і побувати у «вічному місті» – Римі.

Паломництво розпочалося у Польщі. Паломники відвідали Краків, молилися біля мощей Святої Фаустини Ковальської. У Вадовіце, рідному місті святого Івана Павла ІІ, змогли пройти життєвим шляхом великого Папи у багатому експонатами музеї. У Кальварії Зебжидовській,  де знаходиться чудотворний образ Богородиці Кальварійської, молилися Хресну Дорогу в наміренні за мир в Україні.

Наступна країна, яку відвідали прочани, – Австрія. У Відні нас гостинно приймали сестри-францишканки, які опікуються католицькою школою. Наше знайомство з музичною столицею Європи почалося з екскурсії цією школою, зі знайомства з австрійською системою освіти. Потім ми побували у Катедральному соборі Святого Стефана,  в українському храмі Святої великомучениці Варвари. Також відвідали Шенбрунн – палацовий комплекс, один з найвизначніших архітектурних споруд австрійського бароко.

Знайомство з Італією почалося зі славної Венеції, де ми побували у Соборі святого Марка, і з маленького містечка Расаі (провінція Беллуно), де зупинилися на нічліг у давніх друзів. Наступним святим місцем стала Падова, де нас приймала українська спільнота і о. Андрій Твердохліб, який супроводив нас і ознайомив з життям великого святого Антонія Падевського.

Їдучи до Італії в Різдвяний час, ми не могли не принести туди радісної звістки про Різдво з українськими колядками і також вертепом, тема якого була пов’язана з молитовним наміренням паломництва, – «Цар миру». Слова вертепу дівчата вивчили у двох варіантах – в українському та італійському.

Наступна українська спільнота, яка нас приймала, була в Дженові. Ми молилися недільну Святу Літургію в наповненій українцями церкві святого Стефана, де в цей день зворушливо, тримаючись за величезний прапор, молилися заробітчани за загиблих в Маріуполі. Запропонований нами вертеп став продовженням болючої в наші дні теми – миру. Отець Віталій Тарасенко, разом з парафіянами, доклали всіх зусиль, щоб ми почувалися у їхній спільноті як вдома. Завершення першого дня тут було дуже емоційним через відвідини чи не найбільшого в Європі  Генуезького Акваріуму.

Ще один день в Дженові запам’ятався зустріччю із Засновником Чернечої Родини Воплоченого Слова – отцем  Карлосом Буелою, який три роки тому відвідував нашу парафію. Спочатку дівчата виступили з вертепом італійською мовою, а потім всі мали змогу спілкуватися з отцем. Священик звернувся  до дівчат з поясненням місії жінки в родині – бути берегинею вогнища любові.

Наступним містом нашого паломництва стало м. Прато, де в катедрі зберігається цінна реліквія – пояс Пресвятої Богородиці. В Прато нас чекали на своїй парафії отці та сестри Чернечої Родини Воплоченого Слова, які там місіонують.

Флоренція залишилася в нашій пам’яті з багатим художніми шедеврами музеєм Уффіці та з іменами Рафаеля, Джіотто, Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, а вечірня Піза – з похилою дзвінницею, яку всі, принаймні на фотографіях, хотіли втримати від падіння.

Тусканія – це місто з середньовічним монастирем, в якому живе спільнота 70 сестер Воплоченого Слова 19 національностей, які приїжджають в Італію на навчання, серед яких на даний час є 15 українок. Сестри мали змогу побачити вертеп італійською, а паломники з України почути пісні з різних куточків землі.

Побували ми і в місті святого Франциска і святої Клари – Асижі, в містах одного з Євхаристійних чуд – Больсена й Орвієтто.

Так поступово ми наблизилися до вершини нашої прощі – до вічного міста Риму.

В Римі нас гостинно приймала генеральна настоятелька сестер Воплоченого Слова мати Аніма Крісті. Ми змогли відвідали найбільші базиліки Риму – Санта Марія Маджоре, Де Ля Кроче, Латеранську базиліку, українську церкву Святої Софії. Особливу ласку ми отримали у Соборі Святого Петра: Служба Божа на престолі священомученика Йосафата Кунцевича, де знаходяться його цінні мощі. Після Служби дівчата прийняли Парамани Богородиці біля гробу Святого Івана Павла ІІ, бо саме він мав величезну набожність до Пресвятої Богородиці і носив Параман з юнацьких літ, віддаючи все своє життя під материнську опіку  Марії.

Ми дякуємо Богові за можливість здійснити це паломництво, яке для нас стало ще одним чудом святого Йосифа, за всі отримані ласки, які, віримо, як насінинки, дадуть свої плоди в майбутньому.

Спільнота сестер Воплоченого Слова зі Стрия

Статистика