Парафіяни Всіх Святих Українського Народу вітали Народженого у різдвяних постановках-вертепах

vertepЗгідно з давньою українською традицією, щороку вітаємо одні одних з Різдвяними святами і ділимось вісткою про народження Христа через коляду, віншування, а також через вертепи. Цього року, на парафії Всіх Святих Українського Народу, було сформовано 4 вертепи, в яких взяла участь молодь, підлітки, а також і цілі родини.

Перший такий вертеп молоді називався «Цар миру» і провідною його темою був саме пошук миру. Троє царів шукали Царя, який би міг цей мир їм дати. І цим правдивим царем є новонароджений беззахисний Месія-Христос. У постановці було наголошено на тому, що мир у суспільстві починається від миру в родині і поширюється там, де є міцна сім′я.

Інший вертеп, у якому брали участь підлітки, говорив про пошук щастя – одні його шукають у славі, інші у владі, треті в достатку, однак різдвяна зірка, яка діалогує з цими особами, відкриває їм правду, розвіває темряву і вказує на Того, хто має ці речі у повноті і без Кого правдиве щастя не є можливим. Цей вертеп був розділений на два гуртки, у зв′язку з великою кількістю бажаючих взяти у ньому участь.

Вертеп парафіяльних родин основну увагу звернув на проблематику заробітчанства і розділених сімей, втрати матерями своїх синів, які загинули, захищаючи Україну, а також підтримки народних традицій під час Різдва. Особливість дійства полягала у тому, що трьома царями були постаті князя Володимира Великого, митрополита Андрея Шептицького та патріарха Йосифа Сліпого.

Учасники постановок ділилися радістю Різдва зі своїми рідними, друзями, відвідали парафіян, що перебувають у недугах, майже всіх священиків, які мешкають у Стрию, а також єпископів Стрийської єпархії. Всі кошти, які були зібрані з виступів, їх учасники передали на потреби парафії Всіх Святих Українського Народу.

Особливістю вертепів на парафії є те, що кожного року для них пишуться нові тексти, в яких піднімається актуальна проблематика суспільства і Церкви. Тексти постановок пишуть сестри згромадження Воплоченого Слова. Також за кожен з вертепів відповідає окрема сестра-монахиня.

Статистика