Понад 15 тис. паломників у вишиванках взяли участь у прощі зі Стрия до Гошева

20 травня християнська громадська організація «Українська молодь – Христові» Стрийської єпархії організувала ХХ ювілейну пішу молодіжну прощу зі Стрия до Гошівської чудотворної ікони Богородиці, яка зберігається у Ясній Горі у монастирі оо. Васильян с. Гошів. Повідомила прес-служба Благодійного фонду «Добре серце».

Для проведення прощі було створено організаційний комітет, до складу якого ввійшли: голова молодіжно-громадської організації УМХ Мар’яна Мальська, голова молодіжної комісії Стрийської єпархії УГКЦ о. Олександр Ройко, представники районної та міської влади. Голова оргкомітету за багаторічною традицією-Орест Чабан.

«Родзинкою» цьогорічного паломництва була спроба встановити всеукраїнський рекорд найбільшої кількості людей у вишитих сорочках, які взяли участь у прощі. Рекорд фіксували представники Книги рекордів України, а засвідчили незалежні експерти: заступник голови Стрийської РДА, депутат Стрийської районної ради Микола Дмитришин, керівник сектору внутрішньої політики Стрийської РДА Надія Пеленичка, депутат Стрийської районної ради 5-ти скликань Микола Пищик.

Тож у категорії «Масові заходи» зареєстровано результат 15 027 учасників у вишиванках взяли участь у прощі зі Стрия до Гошева. Багато людей були у буденному одязі, тому насправді було ще більше учасників. Відтепер у книзі рекордів України є запис про те, що стрияни встановили цей рекорд. Відповідні, підтверджуючі дипломи отримали організатори прощі та Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце», який був партнером УМХ у встановленні рекорду України, за підписом головного редактора «Книги рекордів України» Оксани Сніцарук.

Ця проща є найбільшою молодіжною прощею в УГКЦ та Україні. На багато кілометрів протягнулася вервиця паломників, які вийшли зі Стрия після Літургії о 5.00 год.До них у кожному населеному пункті по дорозі долучалися священики зі своїми парафіянами. Під час прощі бажаючі могли посповідатися, щоб потім отримати Святе причастя. На межі Львівської та Івано-Франківської областей для прочан від Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце» було встановлено пункт медичної допомоги тарезервуари з водою. Більше тисячі людей скористалися цим. Подію висвітлюватимуть близько десяти періодичних та електронних ЗМІ. Голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець у своєму інтерв’ю зазначив, що проща – це один із особливих духовних заходів Христової Церкви. Це прояв живої віри, вираженої в справі великої посвяти і жертви. У ній поєднується любов до Бога й до ближнього.

Кожне паломництво відбувається у певному молитовному намірі. Цього року  молилися за належну готовність молоді до подружнього життя, через плекання дошлюбної чистоти. Очолив Літургію в Гошеві Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ Владика Тарас Сеньків.

Під час пішої прощі її учасники мають можливість більше молитись, роздумати над своїм життям і неодмінно приступати до Святих Тайн (Сповіді і Євхаристії) та зробити добрі постанови. У своїй суті, проща ─ це діло щирого покаяння і покути, прослави Бога, Пресвятої Богородиці й усіх святих Церкви. Традиція прочанства сягає найдавніших часів християнства, коли перші послідовники Христової науки йшли до Риму і Святої Землі. Цей особливий подвиг християнина приносить багато духовних благ. Незручності пішої прощі, посвячення сил і часу для Бога, глибока молитва – все це надихає нас на переосмислення життєвих цінностей і пріоритетів. Через самозречення і жертву прочанин особливо наближається до Бога.

Джерело:http://galinfo.com.ua

Статистика