У Перемишялнах відкрили пам’ятник покровителю духовенства УГКЦ

11 травня 2012 року, Блаженніший Святослав Шевчук, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, очолив Всеукраїнську прощу духовенства УГКЦ до Перемишлян з нагоди відкриття пам’ятника Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу, покровителю духовенства УГКЦ.

Урочистість розпочалася одночасно у двох храмах м. Перемишян – Св. Миколая та Св. Володимира і Блаженного Священномученика Омеляна Ковча. У першій церкві, де, власне, в 20-30 роках минулого століття, здійснював своє священиче служіння блаженний Омелян, Блаженніший Святослав очолив Урочистий молебень до священномученика, за участю 11 єпископів. В цьому часі, у другому храмі, Владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, провів духовну застанову для духовенства, розкриваючи духовний аспект особи Омеляна Ковча. «Євреї назвали його праведником України, поляки – парохом Майданека, а Синод Єпископів УГКЦ проголосив його покровителем греко-католицьких священиків України», – зазначив єпископ. По завершенні духовних вправ священнослужителі перейшли на Центральну площу міста, де очікували на зустріч Патріарха.

Урочиста хода єпископату УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом відбулась від церкви Св. Миколая до Центральної площі міста, де на спорудженому літургійному подіумі Глава УГКЦ очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

У Літургійній проповіді Патріарх зазначив: «Відкриваючи писання самого блаженного можна ствердити, що він був найперше слугою Божим, а відтак – батьком для своїх парафіян. Це той ідеал священика, яким отець жив, якого втілював, проповідував та навчав. Він служив Богові, носячи його у своєму серці. Тому він так глибоко переживав Літургію, називаючи її сіньми Небесного Царства. Як батько для своїх парафіян, він був готовий віддати за них все своє життя…».

«Благословення пам’ятника отця Омеляна на центральній площі міста відкриває той задум священномученика, що показує, де повинен бути священик у громадському житті, – зазначив Глава УГКЦ. – Отець Омелян завжди закликав, що священик має бути в серці своєї громади. Тоді він зможе до того серця промовляти і повести за собою людей. Якщо він не буде глибоко відчувати того серця та не буде в центрі громадського життя, то туди увійдуть інші проводирі і душпастирі, які, напевно, поведуть цих людей на дорогу загибелі. Тому сьогодні ми хочемо, щоб голос нашого українського священика лунав у серці українського народу, щоб цей духовний батько розумів тих, до кого він проповідує, щоб бути з людьми та жити своє життя для людей».

Наприкінці Літургії Блаженніший Святослав подякував усім, хто долучився до організації цієї прощі. Зокрема слова вдячності пролунали на адресу Преосвященно Владики Тараса Сеньківа, на території єпархії якого (Стрийська єпархія УГКЦ), відбувалось дане паломництво, і відповідно значна частина організаційних обов’язків лягла саме на нього.

Опісля, під гучні звуки дзвонів духовенство та миряни перейшли до скверу ім. Блаженного Священномученика  Омеляна Ковча, де Патріарх УГКЦ здійснив Чин освячення пам’ятника.

Відтак перед присутніми виступали  заступник голови Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча, голова оргкомітету з будівництва пам’ятника Іван Васюник; очевидці Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Леопольд Козловський та Іван Фуглевич; голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Костюк; голова Львівської обласної ради Олег Панькевич; генеральний консул Республіки Польща в Львові Ярослав Дрозд; Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля; українська письменниця, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Марія Матіос; представник Посольства Держави Ізраїль в Україні Світлана Тяпіна.

Урочистість завершилась виступом військового духового оркестру Академії сухопутних військ м. Львів.

Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, висловлює сердечні слова вдячності священикам і парафіянам храмів Св. Миколая та Св. Володимира і бл. свщмч. Омеляна Ковча м. Перемишляни, голові м. Перемишляни Олександру Зозулі, голові Перемишлянської РДА Оресту Краєвському, віділу ДАЇ, директору Професійного ліцею та педколективу м. Перемишлян, працівникам харчових установ, які приймали високодостойних гостей, директорам та вчителям Перемишялнських шкіл, молодіжній спільноті «Адонай» (Церква Св. Миколая м. Перемишляни) за активне сприяння у проведенні Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ до Перемишлян.

Довідка:
Пам’ятник розташований на припіднятому рельєфі у центральному сквері м. Перемишлян. До нього із чотирьох сторін піднімаються сходи, утворюючи у плані форму хреста, що, з одного боку, символізує відкритість о. Омеляна Ковча всьому світові і, з другого боку, вказує на дороги усіх людей, які сходяться до нього.

Постать блаженного передана через образ священника, пароха Майданеку, який крокує по розтрісканій багатостраждальній землі, і в глибокому релігійному одухотворенні звертається обличчям угору – до неба, несучи перед собою хрест віри. В такий спосіб автор пам’ятника намагався передати розвиток теми «від землі – до неба», гідність і піднесеність о. Омеляна Ковча, які випливають із слів його останнього послання з Майданеку: «Умирають по-різному, і я помагаю їм пройти цей міст…».

Отець Омелян Ковч зображений у ході і мовби «паруючим» над вистражданою землею, яка втілена у формі драматично зміщених зруйнованих брил. Як символ його жертовного подвигу – тернова гілка оповиває п’єдестал у вигляді ковчегу. В правій руці – благословляючий хрест. Обличчя випромінює одухотвореність і внутрішню радість за високий чин допомоги страждаючим «перейти цей міст».
Загальна висота пам’ятника –  3,25 м.

Цей проект є витвором авторської групи скульптора Володимира Одрехівського та архітекторів Олександра Яреми, Олександри Лібич, Дениса Белюха, Олександра Матушкова, які перемогли у другому Замовному бліц-конкурсі на кращу концептуальну ідею пам’ятника Блаженному Священомученику о.Омелянові Ковчу в місті Перемишляни, що проходив з 10 травня по 09 червня 2011 року.

Інформує прес-служба Стрийської єпархії

Статистика