У Стрию відбувся фестиваль хорів «Великодні передзвони»

29 квітня 2012 року, з благословення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ, у нас на парафії відбувся фестиваль хорів «Великодні передзвони», присвячений 120-й річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого.

Зі вступним словом до присутніх звернувся о. Михайло Коцуровськоий, Синкел Стрийської єпархії УГКЦ, а відтак, п. Галина Степчен, викладач Дашавської музичної школи ім. Філарета Колесси, яка була ведучою свята, розповіла про непростий, однак, достойний і величний життєвий шлях Патріярха Йосипа Сліпого. Зокрема присутні почули про дитячі роки славного мужа у рідному с. Заздрість, історію походження його прізвища, семінарійну формацію та закордонні студії, період ректорства у Духовній семінарії і Богословській академії, а також про ситуацію, що назріла в УГКЦ, після смерті Митрополита Андрея Шептицького, важкий період Архиєрейського служіння Йосифа Сліпого, безпощадні обшуки та арешти окупаційної влади, 18-ти річне заслання, які довелось йому пережити на дорозі свого життя, повернення до Риму, участь у ІІ Ватиканському Соборі і подальшу діяльність Владики у напрямку укріплення і розвитку УГКЦ та цілого українського народу.

У фестивалі взяли участь 7 хорових колективів Стрийщини, серед яких народні колективи та парафіяльні хори храмів м. Стрий й навколишніх сіл, а саме: хор храму Благовіщення м. Стрий – регент М. Бойчук; хор храму Святого Архистратига Михаїла с. Воля Задеревацька – регент В. Піцик; хор храму Стрітеня Господнього с. Великі Дідушичі – регент О. Стельмах; хор храму влуч. Димитрія с. Добряни – регент У. Ткач; хор храму Успення Пресвятої Богородиці с. Довге – регент Л. Целюх, а також, Народний хоровий колектив «Ватра» – керівник заслужений працівник культури України В. Гущак та Муніципальний чоловічий хор «Каменяр» – художній керівник, заслужений діяч мистецтв С. Целюх.

Серед числа запрошених гостей були також п. Анна Торкало, керівник секретаріату Стрийської районної ради, п. Леся Гаврилів, заступник голови РДА з гуманітарних питань та п. Степан Целюх, голова Асоціації диригентів Стрийщини «Камертон».

По завершенні отець-декан Іван Барабаш особисто від себе та всієї парафіяльної громади висловив щирі слова вдячності усім гостям даного свята та склав глибоку подяку колективам, які брали участь у фестивалі «Великодні передзвони», додавши: «Сьогодні всі ми сповнені неповторним і великим відчуттям благодаті, адже хто співає на славу Божу, той доносить подвійну молитву до Господа. Тому хочу побажати вам наснаги і сили у нелегкій праці плекання неоціненного скарбу духовного співу, а  також, думаю, що сьогоднішній фестиваль стане гарним початком доброї традиції на парафії Всіх Святих Українського Народу».

За участь у фестивалі «Великодні передзвони», усі хорові колективи отримали подячні грамоти від храму Всіх Святих Українського Народу.

 Джерело: Прес-Служба Стрийської єпархії

Статистика