Круглий стіл на тему “Жива Парафія”

Сьогодні, 6 червня 2014 р.Б., на  на парафії Всіх Святих Українського народу відбувся круглий стіл на тему “Парафія – місце живої зустрічі з Христом”. Зустріч розпочалася Молебнем до Пресвятої Богородиці, перед копією Її Ліської чудотворної ікони.

На початку засідання, о.Віталій Лесів привітав усіх учасників парафіяльного круглого столу та подякував за участь у ньому. Завдання, яке ставилося в цьому заході: заохотити мирян до праці на парафії, бо парафія – це місце, де працюють всі разом: духовенство і миряни.

В своїй доповіді: “Парафія як спільнота спільнот” о.Іван Барабаш наголосив про величність свята Зіслання Святого Духа, оскільки воно є Днем народження церкви як спільноти. Парафія є центром релігійного життя, а часте Св.Причастя  дає можливість людині духовно зростати. На завершення о.Іван пригадав слова Матері Терези: “В кожній людині я бачу Христа”,- та закликав учасників круглого столу до такого бачення.

с.Марія Гошівська в доповіді пригадала про місію церкви про яку говорить  Ісус до нас через євангеліста Матея: “Ідіть, отже, і навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх берегти все, що Я вам заповідав” (Мт. 28, 19-20) . с.Марія Гошівська звернула увагу про важливість катехизації, оскільки це дає людині змогу з’єднатися з Ісусом Христом. Ми є діти Божі, людина без Бога забуває про своє призначення та живе земним і тимчасовим. Проте, не лише в церкві треба бути християнином а й там, де ми працюємо, в  родині. Оскільки, катехизація починається в родині через власний приклад, тому і миряни, крім Владики, духовенства і катехитів причетні до неї. Враховуючи вікові особливості у катехизації, миряни повинні плекати у своїй родині духовні цінності. Зокрема, для молоді важливо зрозуміти до чого їх кличе Бог. Роль батьків полягає у спрямуванні а не нав’язуванні своєї думки. Особливістю катехизації дорослих є поглибити християнське формування через віровчення в церкві. “Ми не будемо рости  влюбові до Бога, коли не будемо Його пізнавати. Правди про Бога домоможуть більше Йому довіряти” -сказала с.Марія Гошівська. На завершення, закликала приходити усіх на катехизацію, яка відбувається щочетверга після вечірньої Літургії. Поле для праці є велике, бо попри велику кількість дітей, які приходять до церкви так багато ще є тих, які не пізнали Бога. не можна зупинятися на досягнутому!

Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський розповів про сучасні напрямки розвитку парафії. Місія священника: зробити з парафії велику родину. У доповіді владика Богдан звернув увагу на шість головних складових живої парафії:

Провід – священик, монашество і миряни працюють разом, будуючи парафію як місце зустрічі з живим Христом.
Літургія – вірні моляться Богу та зростають в Його благодаті.
Катехизація – вірні отримують знання про свою віру й Церкву.
Койнонія – вірні будують спільноту.
Дияконія – вірні йдуть за межі парафії служити іншим.
Місійність – вірні євангелізують інших, запрошують їх до життя в Христі.

п. Лілія Лепка у доповіді “Жива парафія очима мирянина” відзначила про велику працю, яка вже зроблена на нашій парафії, поділилася цікавими ідеями, які реалізовані в інших містах, зокрема в м.Сієн молоді люди закликають музикою всіх на недільне Богослужіння.

Після доповідей присутні мали можливість поставити запитання доповідачам, а далі відбувалась праця в групах. Учасники круглого столу обговорили наступні питання:

Недільна Служба Божа

Апостолят мирян

Діла милосердя

Авторитет як свідчення християнського життя у сім’ї.

Метою обговорення в групах було виявити способи та заходи, якими можна оживити парафію та покращити співпрацю духовенства та мирян для залучення людей, які ще не пізнали Бога.

Резолюції круглого столу будуть виголошені цієї неділі, 08.06.2014 р.Б.

На завершення зустрічі, парох храму о.Іван Барабаш презентував учасникам круглого столу стенд “Шлях до свободи”, присвячений 25-літтю легалізації УГКЦ. На стенді зібрано церковні реквізити часів підпілля, зокрема епітрахиль, чаша, з якої 18 років причащалися вірні.

Статистика