Зустріч підлітків у Галичі

У суботу 10 травня 2014 р. Б. вдруге цього року відбулася Зустріч підлітків. Її організували Сестри Служебниці Господа і Діви Марії з Матара Чернечої родини Воплоченого Слова, які займаються пасторальною працею на парафіях в Івано-Франківську, Стрию і Бурштині. Захід відбувся у співпраці з о. Олексієм Саранчуком, представником Молодіжної комісії Івано-Франківської митрополії.

Групи підлітків з Івано-Франківська, Бурштина і Стрия зібралися о 10.00 біля пам’ятника Данила Галицького. Програма почалася екскурсією, яку провела Олеся Шептинська, науковий співробітник заповідника «Давній Галич». Вона розповіла нам про життя великих князів: Данила Галицького і його батька Романа Мстиславовича, про історію стародавньої церкви Різдва Христового, показала нам макет княжого Галича і Галицький замок.

Після огляду руїн древнього замку, був виділений момент на роздуми про тему Зустрічі – «Спадщина святих», зокрема нещодавно канонізованих святих Пап, Івана ХХІІІ і Івана-Павла ІІ. Жити спадщиною святих – означає берегти пам’ять про них, жити тією святістю, яка надає смаку і змісту нашому життю.

На пагорбі, з якого можна бачити пейзаж міста та навколишніх сіл, діти і сестри, поділившись на групи, грали «вибивалки». Усі змагалися з великим ентузіазмом. На обід група перейшла на берег Дністра. Сховавшись під мостом від легенького дощу, ділились сосисками, смаженими на вогні, канапками, фруктами, цукерками. Досліджуючи місцевість, знайшли гарне місце, де можна було зібратися, щоб поспівати під звук гітари.

Останній етап відбувся у храмі Різдва Христового. Там коротко говорилося про життя і діяльність святих Івана ХХІІІ та Івана-Павла ІІ. Вони мали багато спільного, як наприклад, життя в убогості і стражданнях з раннього віку. Пережили час війни і переслідування. Як пастирі Вселенської Церкви зіткнулися з тоталітарними режимами і мали захищати народ Божий. Стали прямими інструментами реалізації ІІ Ватиканського Собору, спрямованого зберегти скарб віри Церкви, дійти до відкритого діалогу, відновитися, відновити і досягнути євангелізації, відповідної до потреб нашого часу. Обидва Папи дуже близькі до нас, вони – наші сучасники, тому саме вони для нас – справжні приклади для наслідування християнської святості. Іван-Павло ІІ, будучи Папою, який канонізував найбільшу кількість святих в історії Церкви, дає нам певність, що святість – це щось реальне для багатьох і що ми можемо бути серед числа тих, хто досягає святості.

Під час молитви на вервиці, багато підлітків сповідалися. На Службі Божій о. Олексій проповідував про загальне покликання до святості. Ми святі, бо вже при Хрещенні стали втіленими у Христа, тому маємо бути вірними ласці, яка нас оживляє і робить нас, згідно з нашими бажаннями і ділами, щораз більше подібними до Христа.

Вкінці дня усі випромінювали радість. Підлітки пережили моменти дружби, відпочинку і внутрішнього зосередження. Нехай Пресвята Богородиця захищає нашу молодь, щоб вона стала здатною приносити плоди святості, вірно наслідуючи Волю Божу.

с. Марія Сліз

Статистика