Канонізації Пап Івана ХХІІІ й Івана Павла ІІ можна буде переглянути в ефірі Першого Національного каналу

27 квітня 2014 року Святіший отець Франциск очолить Святу Месу з нагоди канонізації Пап Івана ХХІІІ й Івана Павла ІІ. Майже три години живого ефіру з Апостольської столиці можна буде переглянути в ефірі Першого Національного каналу (початок о 10.30).

Довідка: Папа Іван ХХІІІ увійшов в історію як ініціатор ІІ Ватиканського Собору. Після свого обрання на Римського Архиєрея, він зробив душпастирство пріоритетом свого служіння, починаючи з власної єпархії, де здійснив численні відвідини парафій, лікарень, в’язниць, встановив єпархіальний синод і впорядкував парафіяльне життя. На міжнародному рівні Іван ХХІІІ прославився як ревний захисник миру. Завдяки зусиллям Папи Івана ХХІІІ та тодішнього президента США Джона Кеннеді після 18-літнього ув’язнення в таборах ҐУЛАҐУ, 9 лютого 1964 року був звільнений Глава Української Католицької Церкви, Патріярх Йосиф Сліпий.

Перший Папа-слов`янин, Іван-Павло ІІ, змінив обличчя самого папства, демонструючи світу свою людськість і щирість. Саме про цього Папу говорять, що він “переміг СРСР”. Цей “мандрівний Папа” об`їхав увесь світ, зустрічаючись із своїми вірянами та людьми інших віросповідань. Він був першим Папою, який відвідав синагогу і звернувся до євреїв словами «наші старші брати». Іван Павло ІІ покращив стосунки з православними, англіканами і протестантами, також зібрав лідерів інших релігій для спільної молитви за мир. Іван Павло ІІ — улюбленець молоді, котра збиралась мільйонною чисельністю на зустрічі з ним. Саме цей Папа проголосив священномучениками українських греко-католиків, які постраждали від радянського терору.

Статистика