Великоднє послання Владики Тараса Сеньківа

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ
Преосвященного Владики Тараса Сеньківа
Апостольського Адміністратора Стрийської Єпархії

Всесвітлішим, всечеснішим отцям,
високопреподобним і преподобним ченцям і черницям,
дорогим у Христі вірним Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви


Христос Воскрес!


Цей провіщений і святий день,
перший по суботі, царський і Господній,
свято над святами і торжество всіх торжеств,
в цей день прославляймо Христа навіки.

(Стихира Пасхи)

Великодня звістка про Божу перемогу тріумфальною радістю переповнює сьогодні всю Церкву: Христос Воскрес, наперекір смерті Він живий та установлений Господом живих та мертвих. В Пасхальну ніч, яка просвітила світ ясніше дня, Бог Отець всемогутнім словом, яким створив небо і землю та покликав до буття людину на свій образ та подобу, «піднімає з мертвих» (Євр. 13,20) до безсмертного життя «нову людину», Ісуса з Назарету, свого Єдинородного Сина, зродженого з Діви Марії. Великдень стає моментом проголошення дійсності Воскресіння, маніфестацією остаточної поразки смерті, урочистим ствердженням життя, яке не знає меж та не може бути зруйнованим. В історії людства настала радикально нова епоха, яку оповістили та засвідчили апостоли: «Христос умер за всіх, щоб ті, що живуть, жили вже не для самих себе, але для того, хто за них помер і воскрес» (2Кор. 5,15), бо «Бог, що воскресив Господа Ісуса, воскресить і вас з Ісусом» (Пор. 2Кор. 4,14), «щоб у наступних віках він міг показати надзвичайне багатство своєї благодаті у своїй доброті до вас у Христі Ісусі. Бо ви спасенні благодаттю через віру» (Еф. 2,7-8). Тому звістка що «Христос воскрес із мертвих», мусить лунати у світі безперервно. Церква, народжена з Пасхального таїнства, зберігає у своєму серці животворне слово про воскресіння Христове та передає його впродовж історії всім генераціям людей, в святих Таїнствах робить його актуальним та сучасним кожній людині, кожній зібраній в ім’я Воскреслого спільноті вірних, які своїм живим свідченням єдності та служінням об’являють силу Христового Воскресіння цілому світу.

Боже слово, котре просвічує кожну людину та проникає до глибин людського серця правдивою життєдайною радістю, стверджується історичною подією, вираженою словами «Христос Воскрес»; стверджується вірою, зродженою перед порожнім гробом, але передовсім проголошенням, що Христове Воскресіння – це вічно триваюча дійсність, в якій обновляється кожна мить людського життя. Хрещенням стаємо членами воскреслого Христового Тіла та причасниками нового життя, очищеного від «старої закваски» (1Кор. 5,7) гріха, і скріпленого благодаттю Святого Духа, печаттю Божого синівства. Це нове життя у своїй повноті є дане нам для здійснювання вже зараз, і не терпить, щоб його трактували як проект для туманного майбутнього. Пасха Господня є сьогодні, є кожним днем людського та християнського буття, є кожною миттю, коли суттю нашого життя вибираємо Христа.

Зробити Христа своїм буттєвим вибором, означає стати співтворцем нового життя, зродженого у Христовому Воскресінні. Все, що ми бачимо довкола себе, – ненависть, смерть, насилля, озлобленість, егоїзм, в його різноманітних проявах, є дійсністю сфальшованою гріхом. Скріплені вірою у Воскреслого Христа, Владику життя та переможця зла, несправедливості та смерті, ми повинні бачити цілість життя та поступати завжди в «силі його Воскресіння» (Флп. 3,10). Маємо особистий обов’язок свідчити перед світом про єдину Правду об’явлену нам у Великодньому таїнстві, щоб кожна людина могла відкрити буттєве значення Воскресіння для свого життя, та стати знаряддям Божественної Любові у творенні «нового життя» (Пор. Рим. 6,4), «нового світу» (Пор. 2Пт. 1,13-14), «нового створіння» (2Кор. 5,17), яке апостоли першими об’явили у Воскреслому. В цьому полягає покликання кожного християнина та кожної християнської спільноти – свідчити, що життя може бути щасливішим, радіснішим, повнішим, якщо споглядається у Великодньому світлі та проживається в єдності з Пасхою Спасителя, який проходить через смерть для того, щоб Воскреснути. Кожен раз, коли зло є переможене, а його наслідки оздоровлені; кожен раз, коли доброта та щедрість об’являють ближньому Божественну любов Отця; кожен раз, коли відважимося з благородних мотивів принести якусь жертву задля ближнього; кожен раз, коли з цього проживаємо самі та допоможемо прожити іншим повну та правдиву радість, – здійснюємо Пасху. Тоді смерть є переможена, а гріх терпить поразку, бо утверджується «новий світ» на шляху до дня, в якому «слава Воскресіння» (Рим. 6,4) буде нам відкрита та дарована в повноті.

В кожній Євхаристійній Літургії Пасха є вічно відтворювана, тому що жертвується Христос, пасхальний Агнець, і в ній таїнственно родиться та постійно розбудовується Його Церква. Як апостоли, також і ми їмо та п’ємо з Воскреслим Христом. Що більше, ми споживаємо Його, правдивий «опріснок», яким звільнюється наше серце від кожної гріховної закваски, та причащаємося благодаті Святого Духа, який дає життя та єднає нас у спільноті воскреслих з Христом. Правдиво належати до святої Христової Церкви означає способом свого життя свідчити перед світом про Воскреслого Христа, тому що кожен, хто об’являє для себе Великоднє таїнство, отримує дар спасіння.

Подібно як колись Господь покликав Авраама: «вийди!» (Бут. 12,1), Воскреслий Христос закликає нас християн: «вийдіть зі своїх приватних переконань» щоб в повноті посісти ту віру, яку Церква урочисто визнає. Вийдіть з неволі накопичених багатств, які ведуть до егоїстичного споживацтва. Вийдіть з рабства ваших гріхів, які отруюють вам серце, та спрямуйте свої кроки до нового життя започаткованого у Христовому Воскресінні.  Вийдіть з «дому комфорту та тепла хатніх стін», які спонукують вас нехтувати життєвими трагедіями ваших ближніх, та перейміться відповідальністю за світ, у якому живете… Вийдіть зі своїх прагнень влади та панування, та намагайтеся перетворити своє життя в знаряддя служіння любові. Вийдіть на вільний життєвий простір виповнений світлом Воскресіння та виберіть шлях Євангелія. Засівайте довкола радість, мовчазно стверджуючи благородною християнською поведінкою, що Воскреслий Христос вчинив вас щасливими. Проголошуйте свідченням свого життя, що Христос живе, а Церква є місцем та простором, де остаточно стверджується, що Він є Воскреслий Господь… Це є найкращим способом, як звеличувати та прославляти Христове Воскресіння.

Возлюблені в Христі браття й сестри! Складаючи разом із Вами безмежну вдячність Богу за цю неповторну Пасхальну ніч, сердечно вітаю всіх Вас зі світлим празником Воскресіння Христового. Вітаю зі святом життя, виповненого радістю, чистотою та надією. Щиро бажаю усім, щоб Воскреслий із мертвих Життєдавець Господь укріпив Вашу віру, додав наснаги долати життєві негаразди та з новими силами йти за Христом, а вкінці сподобив усіх нас бути покликаними святкувати Пасху життя вічного. Амінь.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ Тарас Сеньків
Апостольський Адміністратор
Стрийської Єпархії

Дано при Катедральному храмі Успення Пресвятої Богородиці
у празник Благовіщення Пречистої Діви Марії
07 квітня 2012 року Божого

Статистика