Як визначається дата Пасхи?

Слово Пасха походить від старозавітного свята, яке відзначали євреї в пам’ять про звільнення від єгипетського полону. Святкували його навесні 14 ніссана – місяць давньоєврейського календаря, який припадав на березень-квітень. Оскільки цей календар не було впорядковано, а Воскресіння Христове збігалося з юдейською традицією, то на початках склалася трохи дивна ситуація – християни і євреї святкували Пасху в той самий день. Деякі Церкви, наприклад, 14 ніссана урочисто відправляли Богослужіння на згадку хресної смерті Христа і називали цей день „Пасхою Хресною”, а через день святкували Воскресіння. Натомість інші Церкви смерть Спасителя згадували у першу п’ятницю після 14 ніссана, а Пасху Воскресіння – в першу після цього неділю.

Така невпорядкованість із датою тривала впродовж майже всього ІІ століття. І хоча суперечок, пов’язаних із цією різницею, не виникало, всі відчували потребу святкувати Пасху в один день.

Переломний момент настав у 325 році на І Вселенському Соборі у Нікеї. Отці Церкви, як зібралися на цьому церковному форумі, дійшли висновку, що християнську Пасху не можна святкувати перед або водночас із юдейською, бо тоді порушується послідовність євангельських подій. Адже у четвер після Таємної вечері Ісус Христос їв з учнями пасхального агнця, вранці в п’ятницю Спасителя розіп’яли, а в неділю Син Божий воскрес. Відтоді християни вирішили святкувати Великдень у неділю піля після першої місячної повені, яка настає за весняним рівноденням 21 березня. Проте згода тривала недовго. Юліанський календар, яким тоді користувалися, виявився недосконалим, до нього поступово вносили різні поправки. А 1582 року Папа Григорій ІІІ запровадив реформу й ухвалив новий церковний календар, нині відомий як Григоріанський. За новими правилами, весна, відтак, стала починатися на 13 днів раніше, було відкинуто 11 днів, а з кожних 400 років вилучають 3 доби. Відтоді й виникла різниця у датах визначення Пасхи – римо-католики разом із протестантами святкують Великдень за новою пасхалією, православні та греко-католики – святкують згідно з постановами Нікейського собору.

За матеріалами http://www.ecumenicalstudies.org.ua/, http://turka-ua.net.

Статистика