Єрусалимська Утреня – 2017

Ірмос: Не ридай наді мною, Мати,* бачивши в гробі Сина,* що його ти в лоні зачала безсімено,* бо воскресну і прославлюся,* і вознесу зо славою безупинно, як Бог, тих, що з вірою і любов’ю тебе величають.

Вечірні моління Страсної П’ятниці у нашому храмі ми розпочали з Єрусалимської Утрені – надгробної Служби, на якій стоячи біля Гробу Господнього споглядаємо Його смерть.

По завершенні Утрені ми продовжили молитву біля плащаниці співом пісень, в яких прославляли страсті Христові, роздумували над подіями Христової смерті  та погребення, молилися інші духовні практики, щоб в тишині свого серця побути разом з Ісусом біля Його гробу в очікуванні того великого празника Воскресіння…

Велика субота

Із Вечірнею покладення у гріб Плащаниці, яку, згідно із давніми уставами, не належить починати перед четвертою годиною по обіді, починається Велика субота. Цікаво, що у багатьох наших церквах донині вечірню із покладенням Плащаниці звершують саме о четвертій годині.

В багатьох обрядах Велика субота є днем, коли не відбувається жодних богослужінь. Наприклад, в латинському обряді двері церкви зазвичай закриті, оскільки тіло Христове перебуває у гробі. В нашому обряді є три основних богослужіння у Велику суботу – Вечірня покладення в гріб з виставленням Плащаниці, Повечір’я з плачем Богородиці та Єрусалимська утреня — всенічне чування при гробі Христа. Особливість останньої в тому, що, хоча вона оспівує страждання і поховання, але вже чутно нотки Воскресіння: «Не ридай наді мною, мати, бо воскресну і прославлюся». Повечір’я з плачем Богородиці та Єрусалимська утреня є богослужіннями, які супроводжують чування церкви при гробі Христа. Їх тексти укладені так, щоб вірні, вшановуючи Плащаницю, могли молитовно оспівувати смерть, похорон, а також і Воскресіння Христа, яке очікуємо. Найкращим часом для Повечір’я з плачем Богородиці є дев’ята або десята година вечора, а для Єрусалимської Утрені — четверта або шоста година ранку. Після завершення Єрусалимської утрені в давнину Плащаницю переносили на престіл, а церкву закривали аж до Вечірні з Літургією св. Василія Великого.

Джерело

Статистика