На парафії Всіх Святих Українського Народу говорили про ІІІ чини монаших спільнот

053 січня 2014 року, в народному домі парафії Всіх Святих Українського Народу, що у Стрию, відбулася зустріч на тему «Треті чини монаших спільнот у Католицькій Церкві». Під час зустрічі презентувалася книга «Третій чин. Миряни в католицьких спільнотах: Нариси історії».

Насамперед, до присутніх звернувся о. Йосиф Монтес із згромадження Воплоченого Слова, який цими днями провадить реколекції на парафії. Священик звернув увагу на те, що участь у третьому чині певного згромадження є для християнина однією з можливостей реалізації Божих дарів, отриманих ним у хрещенні, а насамперед це – відмова від гріха і служіння Христові. Проповідник також зазначив, що участь у третьому чині не означає відмови від подружжя, але є можливістю ще більше реалізувати себе і в подружньому стані.

Далі мав слово завідувач кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і автор книги про треті чини п. Олег Жерноклеєв, який розповів про розвиток цього явища в історії. Професор, який і сам вже 10 років належить до третього чину згромадження Воплоченого Слова, зазначив, що ця практика зародилася в Італії, від святого Франциска з Асижу, до якого зверталися миряни, питаючи, яким чином можуть наслідувати святого у своєму житті. Таким чином почали з′являтися групи мирян, які провадили духовне життя під опікою монаших чинів і по змозі допомагали їм у служінні. П. Олег також зазначив, що багато відомих осіб упродовж історії належали до ІІІ чину, такі як Васко да Гама, Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, Сервантес, Лопе де Вега, Христофор Колумб, Томас Мор, Ференц Ліст та багато інших, так як і протягом століть Вселенські Архиєреї, включно до святого папи Івана ХХІІІ.

Відтак, виступив п. Мирослав Возняк, який розповів про третій чин Воплоченого Слова і про власний досвід перебування та служіння у ньому.

Після зустрічі присутні взяли участь у Божественній Літургії у храмі та прослухали другу реколекційну науку.

Статистика