Вперше у Стрию – шкільна Хресна дорога вулицями міста

6 квітня 2012 року, вперше вулицями Стрия пройшла Хресна дорога за участю учнів та вчителів усіх шкіл та гімназій міста.

Понад півтисячі учасників взяли участь у Хресній ході, ініціаторами якої виступили  Товариство вчителів-католиків та Комісія у справах мирян і сім’ї Стрийської єпархії УГКЦ. Відділ освіти м. Стрия підтримав пропозицію проведення такого заходу.

Головною особливістю даної Хресної дороги було те, що одинадцять шкіл, дві гімназії та храм Свв. Володимира і Ольги виконали роль 14 Хресних стацій. Маршрут на Голгофу був наступним: І стація – ЗОШ №9; ІІ стація – Гімназія А. Шептицького (Основна); ІІІ стація – ЗОШ №6; IV стація – ЗОШ №8; V стація – ЗОШ №5; VI стація – ЗОШ №4; VII стація – ЗОШ №7; VIII стація – ЗОШ №1; ІХ стація – Гімназія А. Шептицького (Початкова); Х стація – ЗОШ №2; ХІ стація – ЗОШ №10; ХІІ стація – ЗОШ №11; ХІІІ стація – ЗОШ №3; ХІV стація – храм Свв. Володимира і Ольги.

Перебіг Хресної дороги виглядав таким чином: один із учнів зачитував розважання стації. В тому часі біля нього другий вихованець тримав ікону цієї стації. Відтак священик-духівник даного навчального закладу виголошував короткий коментар на прочитане. Опісля інші учні, переважно хлопці, взявши великий дерев’яний хрест, ставали на початок колони і таким чином усі прямували до наступної школи, де все відбувалося ідентично. Очолювали Хресну дорогу представники тієї школи, які останні зачитували розважання стації.

Оскільки, цього дня випадав повний робочий день для шкіл, тому усі учні та вчителі  не могли взяти участь у Хресній ході. Зазвичай від кожного закладу було по 40 осіб.

Переходячи від однієї школи до іншої, брати-семінаристи та сестри Чернечої Родини Воплоченого Слова в тому часі співали страсні пісні.

Завдяки зусиллям місцевої влади, було організовано супровід представників ДАІ, що забезпечило легке та безпечне проведення Хресного ходу вулицями міста.

За словами Голови Комісії мирян і сім’ї Стрийської єпархії о. Олега Кобеля, починаючи від цього року, Хресні дороги такого формату проводитимуться щорічно.

 

Прес-служба Стрийської єпархії 

Статистика